Warning: getimagesize(banner/banner_4.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/fotocamera.ro/httpdocs/functii.php on line 106
inregistrare forum articole stiri despre site cautare 
utilizator

parola
  Linkuri
FORUM
DigitalWORLD.ro
FOTOdigital.ro


13 Septembrie 2004 - Interviu cu Narcis Virgiliu

Cu ocazia lansarii noii colectii intitulata "The Miracle of Life" pe data de 20 august 2004, cunoscutul fotograf Narcis Virgiliu ne-a acordat interviul pe care vi-l prezentam mai jos, consemnat de Emil Bodea (zzz).
Autorul a pus la dispozitia site-ului nostru, spre prezentare in premiera, incepand cu 20 august, 4 fotografii din noua colectie, celelalte putand fi vazute pe site-ul autorului http://www.narcisvirgiliu.ro.


001-Fine-Art-Nudes
002-Fine-Art-Nudes
003-Fine-Art-Nudes
006-Fine-Art-Nudes


INTERVIU

zzz: Domnule Narcis Virgiliu, sunteti un fotograf profesionist de succes, atat din punct de vedere al recunoasterii Dvs. de catre iubitorii de fotografie, cat si din punct de vedere financiar, lucrarile Dvs. vanzandu-se foarte bine.
Care au fost inceputurile Dvs. legate de fotografie? Ce sfaturi puteti sa dati tinerilor aspiranti la statutul de fotograf care activeaza pe site-ul FOTOdigital.ro?

Narcis Virgiliu: Ca si multi altii cred ca sunt indragostit de fotografie de mic copil, la varsta de 6 ani primeam cadou prima mea camera (un Smena), la varsta de 10 ani imi cumparam singur un Zenit iar la 18 ani un Canon, cu toate acestea fotografiile mele erau unele de reportaj, nicidecum in zona de « Fine-Art ». La varsta de 22 ani am abandonat temporar fotografia urmand sa revin la 29 cu bateriile incarcate si cu mai multa inspiratie, tot portofoliul meu fiind realizat in ultimii 4 ani.
Daca ma pui sa dau si sfaturi "aspirantilor la statutul de fotograf ", atunci cred ca am un sfat de baza si dobandit prin experienta : cheia succesului este perseverenta !

zzz: Colectiile Dvs. de fotografii sunt deja "clasice". Detaliati-ne cateva amanunte despre "istoriile" lor.

Narcis Virgiliu: - Lighting & Shadows 2000 - premiul I la concursul organizat de Playboy Romania sectiunea Nud Artistic
- Moonlight 2001-2002 - premiul I la concursul organizat de Playboy Romania sectiunea Nud Artistic
- Season 2002-2003 - premiul I la concursul organizat de Playboy Romania sectiunea Pictorial
- Cocktail 2000-2004 - premiul I la concursul organizat de Playboy Romania sectiunea Nud Artistic
- The Miracle of Life 2004 - va avea lansarea oficiala pe 20 august

zzz: Ultima Dvs. colectie este pregatita pentru lansarea oficiala din 20 august 2004.
Ce loc are ea in panoplia realizarilor Dvs.? Reprezinta o noua directie sau se inscrie in linia lucrarilor Dvs. din ultimii ani?

Narcis Virgiliu: "The Miracle of Life" are un rol foarte important pe portativul lucrarilor mele si reprezinta cu adevarat o noua directie pentru mine din mai multe puncte de vedere.
In primul rand este o colectie pe care as vrea s-o dedic copilasului meu care se va naste peste doua luni.
In al doilea rand este un stil usor diferit fata de cel pe care-l abordez frecvent, este alb-negru, nu este agresiv, este extrem de sensibil si asta in mod special datorita temei alese, este o colectie pentru "corason" inspirata de sentimente...

zzz: Ati infiintat Studioul Fotografic "Crescendo Imaging" in anul 2001. Este locul in care ati realizat majoritatea fotografiilor Dvs. Va rugam sa ne impartasiti cateva amanunte legate de dotarea si functiile acestui studio.

Narcis Virgiliu: Studioul "Crescendo Imaging" a fost infiintat in anul 2001 din dragoste pentru fotografie si din dorinta de nestavilit de a face cu adevarat fotografie; nicidecum nu l-am proiectat pentru business; business a devenit mai tarziu o data cu consacrarea mea, nu ma intreba cum, pur si simplu au inceput sa sune telefoanele.
...Este foarte adevarat ca marea majoritate a colectiilor sunt realizate in studio dar vei avea o surpriza in luna octombrie cand voi lansa alta colectie si vei vedea ca este facuta in natura...

zzz: Sunteti un maestru al fotografiilor nud. Cum va alegeti subiectele? Lucrati urmand inspiratia si intuitia sau concepeti un plan detaliat al sedintelor foto? Nudul este gen dificil deoarece ochiul privitorului este foarte sensibil la tot ceea ce tine de natura fizica a umanului si poate disemina cu exactitate frumosul special fata de frumosul banal. Realizati fotografiile nud cu acest gand in minte?

Narcis Virgiliu: Nu stiu daca sunt sau nu un maestru al stilului nud, stiu doar ca merg pe principiul "mai putin inseamna mai mult".
Ideea este simpla: cu cat vezi mai mult cu atat iti pierzi interesul iar fotografia de genul nud devine repede una dedicata adultilor, intre cele doua stiluri existand o bariera foarte subtire, aproape invizibila, astfel incat unui fotograf neexperimentat ii va fi foarte usor sa se trezeasca dincolo de bariera.
In general incerc sa dezvalui cat mai putin din intimitatea modelului - cred ca se observa acest lucru in imaginile mele - incerc sa starnesc privitorul tocmai cu acest lucru, sa-i pun putin mintea la contributie, sa-l fac sa-si puna o fotografie semnata Narcis Virgiliu in birou, nu la baie...
Niciodata nu lucrez fara un "story" fara o idee in spate si deci implicit fara un plan detaliat; inspiratia si intuitia sunt elemente esentiale in fotografie. Daca esti atent, in portofoliul meu eu creez colectii.
Rareori scot doar o imagine asa pur si simplu si chiar pentru astfel de imagini singulare am creat o colectie cu titlul "cocktail", asta asa, ca sa nu ramana pe dinafara...

zzz: Fotografia digitala evolueaza foarte rapid, in amandoua directiile: cea pentru fotograful amator obisnuit (de familie) si cea a fotografiei profesionale.
Care este parerea Dvs. in legatura cu acest subiect? Intentionati ca in viitor sa realizati fotografiile exclusiv prin metode digitale, renuntand la fotografia clasica cu film?

Narcis Virgiliu: Ei, aici pot sa spun ca m-ai prins, deoarece in clipa de fata sunt fan emulsie argentica cu toate ca o mare parte dintre lucrarile mele pentru clienti le execut pe digital.
Nu pot sa-ti spun ce va fi maine, tehnica digitala avand o evolutie extrem de rapida. Este posibil si mai mult ca sigur ca voi gasi un digital care sa ma satisfaca cu adevarat si sa accept schimbarea.

zzz: Considerati ca "manipularea" digitala a imaginilor este benefica pentru fotografie in general? Dvs. prelucrati digital fotografiile realizate?

Narcis Virgiliu: Sigur ca "manipularea digitala a imaginilor" este benefica atata vreme cat este facuta de un cunoscator si nu se incalca reguli esentiale de compozitie.
Eu personal sunt impotriva modificarilor majore si nu am executat decat mici modificari de luminozitate si contrast la unele dintre propriile imagini...

zzz: Nu poate lipsi clasica intrebare, cea legata de planurile Dvs. de viitor in ceea ce priveste fotografia.
Ce va propuneti sa realizati in perioada urmatoare? Vor aparea noi directii in ceea ce priveste tematica fotografiilor Dvs.? Veti aborda si alte genuri?

Narcis Virgiliu: De obicei nu vorbesc despre planurile personale din diverse motive si nici despre ceea ce-mi propun sa realizez (aduce ghinion), cu atat mai mult despre imaginile mele...
Pot totusi sa-ti spun ca in luna octombrie pregatesc alta lansare...

zzz: Stim cu totii ca lumina este baza fotografiei iar de felul in care este folosita aceasta depinde rezultatul. In multe din lucrarile dumneavoastra se vede clar importanta jocului de lumini si umbre.
Ne puteti destainui cateva lucruri de care trebuie sa tina seama un fotograf in aceasta privinta?

Narcis Virgiliu: Fiecare fotograf are propria reteta in acest sens sau este indicat sa si-o gaseasca dar ideea fundamentala este ca un fotograf bun trebuie sa tina cont de foarte multe repere in timpul unei sedinte foto.
Reperele sunt importante precum detaliile unei sedinte si sunt inseparabile.
Acum sa facem distinctia: reperele incep de la alegera sensibilitatii filmului si pana la alegerea schitei de lumina iar detaliile incep de la alegerea background-ului si pana la makeup-ul ales, de la alegerea locatiei si pana la elementele butaforice.

zzz: Banuim ca aveti clienti care va comanda lucrari cu subiecte clare, bine definite de catre ei. Incercati sa "virati" cererile lor care un rezultat mai artistic fata de cerintele comerciale impuse? Cat de importanta este latura artistica, emotionala a lucrarilor dumnevoastra?

Narcis Virgiliu: In legatura cu aceasta intrebare pot sa-ti spun ca am doua reguli pe care le aplic:
1. Cand lucrez pentru client, lucrez de dragul artei si al contului...
2. Cand lucrez pentru proiectele personale, lucrez de dragul artei si al sufletului...
Daca o sa fi atent, o sa vezi ca in ambele situatii lucrez de dragul artei dar nici celelalte elemente nu sunt de neglijat, contul si sufletul...

zzz: Stim ca ati fost membru in juriile unor concursuri de fotografie.
Care sunt criteriile de alegere a fotografiei castigatoare? Adica, din punctul de vedere al privitorului "critic", ce trebuie urmarit cand privim o fotografie? Perfectiunea tehnica, impactul emotional, impresia generala?

Narcis Virgiliu: Este o intrebare retorica, toate la un loc au un rol extrem de important...

zzz: Fotografilor incepatori li se dau multe sfaturi, absolut utile la debut. Astfel, sunt frecvente indrumari de genul: "Fotografiaza cu creierul, nu numai cu ochiul si cu mana" sau "Cel mai bun aparat foto este trepiedul! Cumpara-ti unul!"
Daca ar fi sa dati un singur sfat fotografilor care sunt la inceput de drum, care ar fi acesta?

Narcis Virgiliu: Ei bine eu le spun : Fotografiati cu sufletul si fiti perseverenti...!! De ce? Pentru ca in clipa in care un subiect iti atinge corzile sensibile atunci dai cel mai mare randament.
Cheia succesului pentru un fotograf reprezinta, in opinia mea, implicare emotionala 100% si perseverenta...!!!

zzz: Va multumesc in numele membrilor FOTOdigital.ro!

09 Octombrie 2005 - Expo FOTOdigital.ro
Expozitie la Slobozia ... detalii


27 Septembrie 2004 - Lansare A Sisif Life
Astazi are loc lansarea celei mai noi colectii semnata Narcis Virgiliu, intitulata A Sisif life".
Asa cum v-am promis, va prezentam acum in premiera cele 12 fotografii alb-negru ce compun colectia. ... detalii


13 Septembrie 2004 - Avanpremiera
Avem placerea deosebita sa va anuntam ca pe data de 23 septembrie va avea loc lansarea colectiei "A Sisif Life"- Narcis Virgiliu
... detalii

©FOTOcamera.ro 2004